Furnir şi plăci furniruite

veneer ps 1
Elementele decorative din lemn in toate timpurile au fost un semn de un deosebit gust al spațiilor proprietarilor. Sustinerea mobilierului in stare buna devenea o pierdere de timp si finante, din motiv ca mobilierul este confectionat in intregime din lemn masiv,dese ori crapa sau se deformeaza. Acest lucru este vizibil la schimbarile de temperatura sau umiditate. Pentru rezolvarea acestor probleme, sunt propuse o multime de modalitati,cel mai de succes a fost recunoscut ca fiind Furnirul si Panourile furniruite.

Procesul de furniruire, de asemenea numit procesul de fatetare,este lipirea camaselor de furnir pe suprafata neteda a diferitor placi lemnoase. La exterios placa capata aspectul lemnului, menținind în același timp rezistență ridicată la schimbările de temperatură și alte proprietăți benefice.

Avantaje

Placile furniruite sunt mai durabile si mai rezistente, comparativ cu lemnul masiv lipit.
Ele sunt mai rezistente la deformare,sunt foarte estetice, ecologice și difera prin costul lor comparativ mai mic. Furnirul este unic si irepetabil.Datorita furnirului decorativ subtire e posibila aplicarea in forma de incrustare.

Economie

Produsele realizate din placi furniruite sunt mult mai economice, în comparație cu produsele din lemn masiv. Dintr-un metru cub de placi revine pina la 95% de material furniruit, întrucât în fabricarea elementelor de mobilier finite ,aproximativ 70% se încadrează în deșeuri de lemn. Prelucrarea lemnului in furnir, este o optima utilizare care extinde posibilitățile de aplicare si îmbunătățește caracteristicile mecanice ale acestuia. Deseurile minime in producerea placilor furniruite permite economii semnificative care adecvat se reflecta in pretul materialului.

Ecologie
Mobilierul furniruit de o noua generatie este supus unor cerințe speciale de siguranță pentru sănătate. In Uniunea Europeană o atenție deosebită este acordată standardelor de mediu ale producției, , si aceste standarte sunt foarte inalte. Despre siguranta panourilor furniruite si a furnirului in parte , spune cel puțin faptul că cel mai mare producator de mobilier din Europa compania IKEA folosește anume acest material. Compania Fort ofera furnir de înaltă calitate, în Chișinău, în procesul de producție al carui se utilizează adeziv german KLEIBERIT,care de asemenea, este în conformitate cu standardele Uniunii Europene.